SIMID | Simulation Models of Infectious Disease

Zijn we klaar voor de volgende pandemie?

Zijn we klaar voor de volgende pandemie?

De Standaard gaat op zoek naar de belangrijkste lessen, vijf jaar na de coronacrisis.

Vijf jaar na het uitbreken van de coronapandemie kijken experts bezorgd naar een nieuwe potentiële dreiging: de vogelgriep. Terwijl het virus zich verder verspreidt onder zoogdieren, rijst de vraag of we vandaag beter voorbereid zijn dan in 2020.

Wat hebben we geleerd van corona?

De coronacrisis bracht enorme uitdagingen met zich mee, maar ze gaf ook inzichten die ons kunnen helpen bij een volgende pandemie:

  • Snellere detectie en betere samenwerking: Overheden en wetenschappers zijn nu beter uitgerust om vroegtijdig in te grijpen. Toch blijft snelle coördinatie een uitdaging.
  • mRNA-technologie als gamechanger: Vaccins kunnen nu veel sneller ontwikkeld en geproduceerd worden. Dit vergroot de kans op een effectieve respons.
  • Flexibele crisisplannen zijn essentieel: Rigide draaiboeken werken niet. Een nieuwe pandemie zal anders verlopen dan de vorige, waardoor aanpassingsvermogen cruciaal is.

De dreiging van vogelgriep

Het H5N1-virus verspreidt zich onder zoogdieren en heeft slechts één mutatie nodig om zich makkelijker aan menselijke cellen te hechten. Dit kan leiden tot mens-op-mens besmettingen en mogelijk een nieuwe pandemie.

Zijn we er klaar voor? Experts zijn eensgezind: we hebben betere tools dan vijf jaar geleden, maar een perfecte voorbereiding is onmogelijk. Zoals epidemioloog John Edmunds zegt: "Er is maar één zekerheid: het zal niet precies lopen zoals we gepland hebben."

Lees het volledige artikel, met ook quotes van Niel Hens, in De Standaard.

Related Posts